Uutta tietoa FODMAP-rajoituksesta ja gluteiiniyliherkkyydestä


Reijo Laatikainen kirjoitti jutun "Asiantuntijat: FODMAP-rajoitus auttaa ja gluteenisensitiivisyys on olemassa" Terve vatsa -palveluun noin viikko sitte. Koko jutun voitte lukea osoitteessa http://www.tervevatsa.fi/39. Tässä vähän ajatuksiani aiheesta.

Tieto siitä, että IBS:in hoitokeinot ovat pikkuhiljaa löytämässä muotonsa lämmittää sydäntä. Matkaa kuitenkin on vielä paljon siinä, että nämä ulkomailla tunnustetut hoitokeinot ja oireiden aiheuttajat tunnustettaisiin myös Suomessa.

FODMAP-ruokavaliosta on puhuttu paljon viime aikoina ja sen vaikutuksista IBS:in oireisiin on kiistelty ajoittain. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että FODMAP-rajoitus on todellakin auttanut itselläni pitämään pahimmat oireet kurissa. Itselle FODMAP-rajoitus tuli vähän sattumalta uuden ruokavalion mukana. Huomasin yliherkkyyslistaa tutkiessani, että siellä on monia FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviä ruokia, joiden ruokavaliosta poisjättäminen on auttanut.

Nyt onkin mielenkiintoista seurata miten nämä ulkomailla tunnustetut vaikutukset virtaavat myös meille tänne Suomeen ja millä tavalla se tulee vaikuttamaan ärtyneen suolen oireryhmän hoidossa. Itse tosin olen melko skeptinen siitä, että lääkärit alkaisivat ymmärtää ruokavalion merkityksen vatsavaivojen hoidossa. Itselleni ainakin vielä puoli vuotta sitten sanottiin ettei ruokavaliolla ole minkäänlaisia vaikutuksia, eikä ärtyneeseen suoleen ole olemassa minkäänlaista yleispätevää ruokavalio-ohjetta. Mitä puppua sanon minä! Toki jokainen ihminen on oma tapauksensa ja oireetkin eroavat toisistaan aika rajustikin, mutta mielestäni FODMAP-rajoituksen tulisi olla ykköshoitokeino IBS:in hoidossa.

Ripulipainotteisessa ärtyneessä suolessa myös kuitujen lisääminen on saattanut auttaa olotilaan, mutta suurelta osin näistä kuiduista ei ole mitään hyötyä, enemmänkin haittaa. Itseäni on myös ihmetyttänyt se, että esimerkiksi Vi-Sibliniä suositellaan aina ärtyneen suolen hoidossa, mutta kaikki Vi-Siblin tuotteet sisältävät joko sokeria tai makeutusaineita, jotka taas kuuluvat FODMAP-rajoituksen piiriin. Itse suosittelisin kuituvalmisteostoksilla ostamaan Psylliumkuitua luontaistuotekaupasta apteekin kuituvalmisteiden sijaan. Psylliumista kun on vielä tutkittua näyttöäkin IBS:in hoidossa. :)

Sitten vielä ajatuksia tuosta gluteiiniyliherkkyyden tunnustamisesta. On myös kiistelty paljon viljojen vaikutuksesta vastavaivoihin ja sitä kautta on tullut käsitys gluteiinin huonosta vaikutuksesta. Monet, minä mukaan lukien, olen käynyt keliakiatestit ja olen saanut negatiivisen tuloksen. Tästä johtuen lääkärit ovat todenneet, että viljat ja varsinkaan gluteiini eivät aiheuta vatsavaivoja. Siltikään oma mahani ei kestä mitään gluteiinipitoista viljaa ja olen havainnut gluteiinittomien viljojen ja kauran sopivan hyvin. Tästä kokemuksesta johtuen on pakko itse todeta, että gluteiiniyliherkkyys on olemassa ja se on aivan eri asia kuin keliakia. Kannattaa kokeilla itse muutamasta viikosta pariin kuukauteen olla ilman gluteiinia. Jos olo helpottuu, voi kyseessä hyvinkin olla gluteiiniyliherkkyys.

Uusia tuulia siis on varmasti tulossa ärtyneen suolen hoito-ohjeeseen, mutta aikaa se tulee varmasti vielä viemään, että tieto hoitokeinoista ja ruokavaliosta kulkeutuu itse IBS-potilaille. Sitä odotellessa, kannattaa selailla nettiä FODMAP-rajoituksen saralta ja kokeilla sen vaikutuksia. Uskoisin , että monet hyötyisivät siitä lopulta paljonkin. :) Tsemppiä kaikille kohtalotovereille! Kyllä tämä vielä jonain päivänä selätetään. ;)








  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...